Descriere Maria Dringău

Maria Drigău – educatoare

Principala calitate a unei educatoare este ,,vocaţia pedagogică”, exprimată în “a te simţi chemat, ales pentru această meserie şi apt pentru a o îndeplini”. Încă din copilărie am fost atrasă de tot ceea ce înseamnă viaţa din grădiniţă, astfel că am urmat Liceul Vocaţional Pedagogic “Nicolae Bolcaş” din Beiuş specializarea Învăţători-Educatoare. Experienţa dobândită în cei patru ani de liceu, atât din punct de vedere teoretic cât şi practic, şi-a pus amprenta aspura a ceea ce îmi doream să devin  în continuare. Astfel că, după studiile liceale, am urmat Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar.

Îmi place această perioadă, a preșcolarității, deoarece, plecând de la joc şi prin joc, cunoaştem elemente din natură, culorile, sunetele şi forma tuturor lucrurilor care ne înconjoară. Sunt o persoană atentă la detalii, astfel că îmi pregătesc cu stictețe activităţile, ţinând cont tot timpul de preferinţele şi nevoile fiecărui copil, de energia şi dinamică clasei şi de modul de percepţie şi implicare al copiilor copiilor. Ador muzica, jocul de rol, poveştile, poeziile și doresc să transmit și copilașilor frumusețea spontaneității și a modalităților diferite de exprimare. Sunt o persoană calmă, spontană, creativă şi sensibilă iar acest lucru mă apropie foarte mult de lumea copilăriei, descoperind în fiecare zi lucruri noi.  Fiecare copil este unic în felul său, este o personalitate în devenire.  Astfel, ca şi educatoare, mă străduiesc să clădesc viitoarea personalitate sau “omul de mâine”.

Îmi călăuzesc gândurile și acțiunile după cuvintele lui James Joyce: “Mâine voi fi ceea ce am ales astăzi să fiu”, și ale lui Lucian Blaga: “Copilăria este inima tuturor vârstelor”.