Cum să crești drept?!

  • 0 comments

O analogie interesantă – puietul din pădure și puiul de om

Știți care este cea mai importantă lecție și materie la școala copacilor?… CUM SĂ CREȘTI DREPT

Ciudat, frumos și interesant totodată dar pentru un copac este foarte important acest lucru. Dacă trunchiul este strâmb, lemnul din interior este tensionat și când o furtună îndoaie acest trunchi, acesta se poate rupe în locul aflat deja sub presiune. Și cât de frumos spune autorul Peter Wohlleben „de aceea, copacii-mamă își doresc ca odraslele lor să crească drepte ca lumânarea”.

Ce frumos! Cât de profundă poate fi această informație dacă faci legătura între ceea ce trebuie să învețe copacii tineri și ce e bine să învețe omul tânăr, aflat în plină dezvoltare.
Să #CreștiDrept ca și lumânarea, sigur e minunat atât în condițiile în care vorbim de creșterea fizică cât și de cea morală, spirituală. O creștere „dreaptă” cu siguranță e o creștere echilibrată sub toate aspectele, e o creștere care îți asigură adaptabilitate crescută în orice condiții de mediu, îți asigură forță și sănătate, calități umane. Minunat! Minunat și actual pentru toate timpurile.

Îmi vine mie acum să zic: oare scopul suprem al educației omului nu ar fi același, ca și al educației puieților din pădure – „să creștem oameni drepți ca și lumânarea”? Atât de multe implică aceasta… ♥️

Și încă o informație frumos de tot pusă în cartea „Auzi cum vorbesc copacii?” scrisă de același autor menționat mai sus:

„În majoritatea pădurilor, clasele de puieți nu mai funcționează normal, din cauză că mulți dintre copacii-mamă sunt tăiați. Lăsați de izbeliște, copăceii cresc strâmb și foarte repede, pentru că primesc foarte multă lumină. Multă lumină înseamnă că pot produce cât zahăr poftesc. Probabil că le plac mult aceste dulciuri. Dar deja peste 200 sau 300 de ani – adică peste puțin timp, din punctul de vedere al copacilor -, acești arbori vor muri din cauza stilului de viață nesănătos.”

Aici găsiți asemănarea cu ceea ce se întâmplă în viața omului, tinerilor, copiilor de azi?
„Copacii-mamă tăiați” = lipsa modelelor în creșterea și dezvoltarea copiilor
„Pot produce zahăr cât poftesc” = consum fără limite, fără măsură, consum de orice, comportamente nesănătoase, precocitate în sens negativ, etc.

Desigur, lista interpretărilor abia se poate deschide însă un lucru e cert:
 #Natura este un bun exemplu pentru noi toți.

(Ioana Omuț)

Share Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *