Descriere Teodora Duță

Teodora Duță, președinte Asociația Joyful Learning, responsabil programe de dezvoltare socio-emoțională și a inteligenței

Am crescut la țară, aproape de Vadu Crișului. Aici am trăit libertatea de a alerga desculță, de a te juca cu noroi, coji de nuci și frunze. Am avut parte din plin de învățare prin descoperire, astfel am aflat care plante fac clăbuci dacă te speli cu ele, care e macrișul și care e ștevia, am trăit responsabilitatea vieții simple: a uda grădina și a plivi buruienile, a aștepta vitele și a le da apă, a hrăni puii și găinile, a mătura curtea și împrejurimile casei sâmbătă de sâmbătă pentru a te pregati de ziua de duminică. Tot aici am învățat și respectul față de cei mai mari și mai mici, a saluta toți oamenii pe lângă care treci, a răspunde frumos atunci când ești întrebat.

Nu am știut ce înseamnă adaptarea la grădiniță pentru ca o știam pe doamna educatoare de când mă știam și pe mine.

Am avut norocul de a avea doi părinți pe cât de visători pe atât de realiști (mama își dorea să fie pictoriță dar s-a facut profesoară de matematică, iar tata visa să fie fotbalist și s-a făcut inginer), cu toate astea, de la ei am învățat să visezi, că visele se pot îndeplini.

Fiind o fire atletică dintotdeauna, am facut gimnaziul la o clasă de sport în Aleșd, apoi am urmat liceul cu profil de Informatică în cadrul Grupului Școlar “Alexandru Roman” din Aleșd.

Mi-a plăcut dintotdeauna să ascult oamenii, să îi încurajez, să fiu în compania lor, să îi ajut, așa că am urmat Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie și Masteratul în Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapie în cadrul Universității din Oradea.

Am crescut enorm printr-o bursă Erasmus din timpul facultății, în Porto, Portugalia. Această experiență internațională m-a îmbogățit atât sub aspectul cunoștințelor, cât și al încrederii în mine. De asemenea, în această perioadă, mi-am întărit ideea că de mine depinde tot și că lucrurile se pot face și altfel, interesant și frumos, idee care a rămas cu mine!

Am lucrat ca psiholog în resurse umane, în recrutare și selecție de personal, evaluare și training; am lucrat ca și consilier școlar, o experiență zilnic plină, deși aveam doar “18 ore pe săptămână”.

Am fondat în Oradea, alături de oameni care au împărtășit un vis comun centrul de dezvoltare personală Pro Cariere. Visul nostru era acela de a avea un loc în care dezvoltarea socio-emoțională și cea a abilităților de viață să se facă la toate vârstele. Acest centru a împlinit 8 ani în 2018, își continuă activitatea cu oameni dedicați și sunt mândră de el și de ei.

Am devenit mămică și am re-înteles importanța educației și a convergenței dintre educația de acasă și cea din sistemul de învățământ, așa că, alături de oameni cu valori comune și suflet și misiune pentru educație, am fondat Asociația Joyful Learning – care a devenit din iunie 2018 Grădinița cu program normal și prelungit Joyful Learning.

Cred în pace, în iubire, în echilibru, în armonie, respect, corectitudine, în soluții și perseverență. Îmi place marea și iubesc muntele. Timpul petrecut cu mine, respirația adâncă, yoga, rugăciunea și cititul mă salvează când sunt în impas. Mă simt recunoscătoare în fața unei tufe de mure sau de maceșe, mă emoționează poveștile de trezire națională, mă simt datoare să mă dezvolt continuu pentru a sparge pattern-uri vechi de gândire sau comportament și a le putea transmite astfel copiilor mei un model “mai mult și mai bun” despre viață.

Mă încarc cu râsul cristalin al copiilor mei care îmi arată zilnic calea, chiar și atunci când eu am lucruri “mai importante” de făcut.

Cred ca educația schimbă lumea și asta e parte și din misiunea mea pe acest Pământ.