Este pregătit copilul meu pentru grădiniță?

  • 0 comments

🔔 Este pregătit copilul meu de grădiniță? 🤷‍♂️🤷‍♀️

Adaptarea copiilor la grădiniță este un subiect mult discutat în primele luni de toamnă, în special. Este prima mare etapă nouă, tranziție din viața unui copil și acest lucru este resimțit puternic de întreaga familie. Cei mai mulți părinți se întreabă dacă copilașul lor este pregătit de grădiniță și privesc cu îngrijorare acest pas.

👇Mai jos găsiți enumerate câteva caracteristici care ne indică dacă avem un copilaș gata de a începe această nouă etapă din viața sa.

Copiii sunt pregătiți de intrarea în grădiniță când:
 ️se pot deplasa fără probleme și sunt dezvoltați motric suficient pentru a face față unor provocări ca și urcatul și coborâtul scărilor, menținerea echilibrului fizic în diferite situații, lipsa nevoii de ajutor din partea adultului în momente des întâlnite de un preșcolar;
 caută joaca și prietenia cu covârstnicii;
 exprimă nevoia de independență în mai multe sarcini: îmbrăcat, dezbrăcat, încălțat, hrănit, mers la toaletă, spălat pe mâini, băut apă;
 vorbesc despre nevoile personale la persoana “I” (“Eu vreau”);
 își spun numele de cele mai multe ori când sunt întrebați cum se numesc;
 și-au însușit cuvinte de bază cu ajutorul cărora își pot exprima nevoile fiziologice în cele mai multe situații;
 verbalizează deseori ce anume îi nemulțumește, îi supără, îi determină să simtă frică, etc.;
 sesizează anumite situații periculoase – o pantă abruptă, un obstacol care trebuie ocolit, etc.
 înțeleg anumite reguli și încep să le asimileze și să le respecte în contexte diferite;
 își exprimă interesele, drepturile, doleanțele, preferințele cu privire la persoane sau obiecte;
 manifestă independență și o oarecare indiferență atunci când adultul din familie nu mai este în câmpul lor vizual și ei au la-ndemână jucării, obiecte care să-I preocupe;
 încep să aibă preferințe pentru anumite tipuri de activități: cântat, dansat, construit, desenat, pictat, răsfoit cărți, ș.a.
 își simt părinții pregătiți să-i ducă în colectivitate.

Dezvoltarea autonomiei personale este scopul principal al primilor ani de viață, indiferent care ar fi vârsta copilului la care părintele decide să-l înscrie la grădiniță.

Așadar, dragi părinți și bunici, haideți să ne conducem copiii și nepoții pe drumul către independența mult dorită de orice ființă în plină dezvoltare. Este vorba desigur, de dezvoltarea capacității de a putea face cât mai multe lucruri singur, fără ajutorul adultului.

Dacă copilul dumneavoastră credeți că nu atinge o serie din performanțele sus menționate, vă sfatuim să începeți să îl provocați mai mult, să-i creați teren potrivit pentru manifestarea independenței, să-i dați voie să facă singur diferite sarcini, să-l stimulați și încurajați. Copiii progresează de la o zi la alta și veți putea avea o surpriză extrem de plăcută în doar câteva săptămâni. În cazul în care copiii încep frecventarea grădiniței, progresul în dezvoltarea autonomie personale va fi evident de la bun început. Sprijinul cadrelor didactice și colectivitatea în sine, realizarea rutinelor alături de alți colegi îi vor determina pe micii preșcolari să progreseze foarte frumos.

Succes viitorilor grădinari! Succes părinților de viitori grădinari! 💖

#pregatireapentrugradinita #joyfullearning #educatiecubucurie

Share Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *